Tuesday, June 30, 2009

DIALOG RASULLULLAH DENGAN IBLIS

Rasullullah S.A.W pernah bertanya kepada iblis, "Wahai Iblis! Apakah ikhtiarmu ke atas umatku.Aku telah dibangkitkan utk menyelamatkan semua umat manusia agar beriman kepada Allah S.W.T."


Jawab Iblis: "Ya Rasullullah, demi kemuliaanmu aku akan bersungguh-sungguh menyesatkan umat manusia dari mengikuti ajaranmu. Aku akan mencampurkan lelaki dengan wanita supaya mudah aku mencelah di tengahnya."


Tanya Rasullullah lagi: "Wahai Iblis! Apa lagi yang engkau musykilkan?"
Jawab Iblis: "Ya Muhammad! Sebenarnya aku amat hairan dengan sikap umatmu dalam dua perkara iaitu:


Mereka mengakui menyintai Allah S.W.T tetapi pada masa yg sama mereka masih melakukan maksiat dan perbuatan munkar. Kedua, mereka sangat benci akan tabiatku tetapi mereka masih mahu mengikut segala hasutanku."


Firman Allah kepada Iblis: "Sememangnya engkau adalah makhluk terkutuk, demi kemuliaanKu, akan Aku berikan kepada umat Muhammad dua kegembiraan iaitu: kecintaan mereka terhadapKu akan Aku jadikan penebus dosa di atas kesalahan yg telah mereka lakukan kerana helahmu. Kedua, marahnya mereka terhadapmu akan Aku jadikan penebus dosa bagi maksiat yg telah mereka lakukan..."


Maka tercenganglah Iblis mendengar penjelasan sedemikian dari Allah S.W.T. Sedarlah Iblis bahawa umat Muhammad adalah umat yang disayangi Allah S.W.T yang Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.

Sunday, June 28, 2009

KEISTIMEWAAN SOLAT SUBUH BERJEMAAH DI AWAL WAKTU

1) Pahala Tanpa Batas –

i) Pahala Solat Satu Malam Penuh

رواية مسلم دري عثمان بن عفان رسول الله برسبدا : "مَنْ صَلَّى الْعِشَاءَ جَمَاعَةً فَكَأَنَّمَا قَامَ نِصْفَ اللَّيـْلِ ,وَمَنْ صَلَّـى الصُّبْحَ فِي جَمَاعَةٍ فَكَأَنَّمَا صَلَّى اللَّيْلَ كُلَّهُ "

Riwayat Muslim Dari Uthman Bin Affan Rasulullah Bersabda ;-“ Barang siapa yang Solat Isyak berjemaah maka seakan-akan dia telah solat setengah malam. Dan barang siapa yang solat subuh berjemaah maka seakan – akan dia telah melaksanakan solat satu malam penuh….”(HR MUSLIM)

ii) Sumber Cahaya di Hari Kiamat

رسول الله برسبدا:بَشِّـِر الْـمَشَّائِيْنَ فِي الظُّلَمِ اِلَى الْمَسَاجِدِ بِالنُّوْرِ التَّامِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ

Rasulullah bersabda :- “ Berikanlah Khabar Gembira kepada orang-orang yang banyak berjalan dalam kegelapan menuju ke Masjid dengan cahaya yang sangat terang pada hari kiamat” ( HR ABU DAWUD, AT-TIRMIZI, DAN IBNU MAJAH )

iii) Dijanjikan Syurga.

دروايتكن ابو موسى اي بركات رسول الله برسبدا:"مَنْ صَلَّى الْبَـرْدَيْنِ دَخَـلَ الْجَنَّـةَ"

Diriwayatkan Abu Musa Ia berkata Rasullah bersabda :- Barang Siapa Yang Solat Dua Waktu Yang Dingin Maka Akan masuk Syurga..” (HR AL- BUKHARI)

2) Seksa Pedih Bagi Yang Meninggalkannya

دروايتكن درفد ابو هريرة رسول الله صلى الله عليه وسلم برسبدا :-" اِن َّ أَوَّلَ مَـــا يُحَــــاسِبُ النَّاسُ بِهِ يــُــــوْمَ الْقِيَـــــامَةِ مِنْ اَعْمَالِهِمْ الــــــــصَّلَاةُ,........"

Diriwayatkan Daripada Abu Hurairah Rasulullah S.A.W Bersabda:- Sesungguhnya amal manusia yang pertama kali dihisab(dihitung) pada hari kiamat adalah SOLAT……” ( HR AT-TIRMIZI, ABU DAWUD, AN-NASA’I, IBNU MAJAH, AD-DARIMI DAN AHMAD )

3) Waktu Subuh Menjadi Saksi Pada Hari Kiamat.

Allah berfirman :-

'’Demi Fajar. Dan Malam Yang Sepuluh’’ ( Surah Al-Fajr: 1-2).

4) Berada di bawah Lindungan Allah

دروايتكن درفد جندب بن صفيان بهاوا رسول الله صلى الله عليه وسلم برسبدا :- " مَنْ صَلَّى الصُّبْحَ فَهُوَ فِي ذِمَّةِ اللّهُ ......."

Diriwayatkan Daripada Jundab bin Sufyan Bahawa Rasulullah S.A.W Bersabda :- “ Barang Siapa Yang Menunaikan Solat Subuh maka ia berada dalam Jaminan Allah…….” ( HR AT-TIRMIDZI, DAN IBNU MAJAH)

5) Berkah di Waktu Pagi

Diriwayatkan dari Shakhr Al-Ghamidi, ia berkata Rasulullah bersabda, “ Ya Allah berkatilah umatku di waktu pagi. {HR At-Tirmizi,Abu Dawud,Ahmad & Ibnu Majah}.

6) Penghapus Dosa Setengah Usia

دروايتكن دري ابو هريرة بهاوا رسول الله صلى الله عليه وسلم برسبدا :- " الَصَّلَوَاتُ الْخَمْسُ وَالْجُمُعَةُ اِلَى الْجُمُعَةِ وَرَمَضَانُ اِلَى رَمَضَانَ مُكَفَّرَاتٌ مَا بَيْنَهُنَّ اِذَا اِجْتَنَبَ الْكَبَائِرَ"

Diriwayatkan Dari Abu Hurairah , Bahawa Rasulullah S.A.W Bersabda :- Solat Lima Waktu, Jumaat ke Jumaat, dan Ramadhan ke Ramadhan, adalah penghapus Dosa di antara keduanya, apabila menjauhi dosa-dosa besar. (HR MUSLIM)

7) Latihan Bagi Pemantapan Keimanan Dan Rohani

8) Muara Ilmu Dan Iman :-

– Ilmu Mudah Masuk / Lekat Pada Waktu Pagi.

- Iman Perlu Dicari, Kerana ia Tidak Dapat Diwarisi Walaupun

Dari Seorang Ayah Yang Soleh.

9) Perlakuan Khusus Solat Subuh :-

i) Merupakan Solat yang pertama diwajibkan ke atas kaum

Muslimin.

ii) Azan Subuh Berbeza dengan Azan Solat-Solat yang lain.

iii) Rasulullah Menggalakkan memanjangkan bacaan Solat

Subuh.

iv) Bacaan Khusus Hari Jumaat Pada Waktu Solat Subuh.

(Surah & Sujud Sajaadah)

v) Solat Subuh Tidak Boleh di Qasar dan Dijamakkan.

vi) Kelebihan Doa Waktu Subuh

- Hadis yang diriwayatkan dari Muslim bin Al- Harits. Ia berkata Rasulullah S.A.W Berbicara mengatakan padanya “ Jika kamu solat Subuh , sebelum kamu berbicara , bacalah :-

" اَلــلَّـــــهُمَّ أَجِرْنـِــــيْ مِنَ النَّارِ "

Sebanyak 7x, maka jika kamu mati hari itu Allah akan melindungimu dari azab api neraka. (HR ABU DAWUD, DAN IMAM NASA’I)

10) Solat Yang Lebih Mulia Daripada Dunia Dan Seisinya

Rasulullah S.A.W Bersabda yang diriwayatkan dari Aisyah ;-

رَكْعَتَا الْفَجْرِ خَيْرَ مِنْ الدُّنْيـَا وَمـَا فِيْهَـا ........"

‘’ Dua Rakaat Fajar lebih baik dari Dunia dan Seisinya “ (HR MUSLIM).

Dipanjangkan Oleh:-,

Hj Mohd Uzaini Hj Mad Zaid.