Saturday, November 7, 2009

Sedikit Pengetahuan :Perbandingan Pelaburan Emas Dan ASB

1. Satu perkara yang jelas disini adalah pelaburan emas adalah berbentuk ‘capital gain’ iaitu kenaikan modal. Kita mendapat keuntungan apabila berlaku kenaikan modal ke atas sesuatu barang.2. Manakala ASB adalah jenis ‘compound dividen’. Kita mendapat keuntungan berdasarkan peratusan dividen keatas modal kita.


3. Emas dan ASB merupakan aset kita yang berharga sekali. Tetapi kedua kumpulan ini adalah daripada jenis aset yang berbeza. Emas adalah fizikal aset dan ASB adalah paper aset.


4. Keburukan paper aset ini adalah aset anda hanya dinyatakan dalam buku pelaburan sahaja. Jika pelaburan anda dalam ASB bernilai RM100,000 maka ia hanya tercatat dalam buku sahaja.


5. Jika berlaku kecemasan, buku aset anda itu tidak akan diterima oleh mana-mana pihak atau syarikat. Itulah keburukan paper aset.


6. Manakala bagi Emas yang merupakan fizikal aset, aset anda dinyatakan dengan jelas melalui fizikal emas itu sendiri. Jika emas anda seberat 200gram, maka nilai barang anda itu adalah bernilai emas 200gram.


7. Jika berlaku kecemasan, fizikal aset amat penting sekali. Fizikal aset mudah sekali diterima ramai jika anda ingin menjualnya kerana orang ramai mengiktiraf nilai fizikal aset anda itu.


8. Pelabur yang bijak perlu melibatkan diri dalam kedua-dua kelas aset ini. Dapatkan paper aset dan juga fizikal aset.


9. Ini kerana berdasarkan pelabur yang berjaya, mereka tidak fokus kepada satu jenis kelas aset sahaja. Mereka mempelbagaikan aset mereka. Mereka berpegang kepada kata-kata ini ”Don’t put all eggs in one basket


rutab_my@yahoo.com