Wednesday, January 4, 2012

Surah2 Dalam Al-quran Menyebut Tentang EMAS

Surah Al-Israa',Ayat 93]
Atau (sehingga) engkau mempunyai sebuah rumah terhias dari emas; atau (sehingga) engkau naik ke langit; dan kami tidak sekali-kali akan percaya tentang kenaikanmu ke langit sebelum engkau turunkan kepada kami sebuah kitab yang dapat kami membacanya”. Katakanlah (wahai Muhammad):” Maha Suci Tuhanku! Bukankah aku ini hanya seorang manusia yang menjadi Rasul?


[Surah Al-Kahfi,Ayat 31]
Mereka itu, disediakan baginya syurga yang kekal, yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; mereka dihiaskan di dalamnya dengan gelang-gelang tangan emas, dan memakai pakaian hijau dari sutera yang nipis dan sutera tebal yang bersulam; mereka berehat di dalamnya dengan berbaring di atas pelamin-pelamin (yang berhias). Demikian itulah balasan yang sebaik-baiknya dan demikian itulah Syurga tempat berehat yang semolek-moleknya.

[Surah Al-Hajj,Ayat 23]
Sesungguhnya Allah akan memasukkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh ke dalam Syurga yang mengalir padanya beberapa sungai; mereka dihiaskan di situ dengan gelang-gelang emas dan mutiara, dan pakaian mereka di situ dari sutera.

[Surah Az-Zukhruf,Ayat 53]
“(Kalau betul ia seorang Rasul) maka sepatutnya ia dipakaikan (oleh Tuhannya) gelang-gelang emas (yang menandakan ia seorang pemimpin), atau datang malaikat bersama-sama dengannya (sebagai saksi tentang kebenarannya)?”


[Surah Az-Zukhruf,Ayat 71]
Diedarkan kepada mereka pinggan-pinggan besar dan piala-piala dari emas; dan di dalam Syurga itu pula disediakan segala yang diingini oleh nafsu serta di pandang indah oleh mata; dan (dikatakan kepada mereka): “Kamu adalah tetap kekal di dalamnya”.

Emas kekal sehingga ke akhirat!Emas dan perak bukan setakat didunia sahaja,malah juga berperanan di akhirat kelak.Sama ada dalam syurga atau neraka.Tuhan menyebut di dalam Al-Quran betapa orang yang kufur dengan nikmatNya akan dibakar bersama emas dan perak tersebut.Ini hukuman bagi orang yang tidak membayar zakat atau mereka yang menggunakan emas,perak itu untuk menindas orang miskin,membeli hamba abdi dan menjatuhkan maruah wanita ke lembah pelacuran dan lainnya.Manakala,bagi mereka yang beriman, dipakaikan gelang emas pada tangan mereka.Ia sesuatu yang diharamkan bagi lelaki di dunia ini,tetapi dihalalkan bagi mereka di akhirat kelak.Orang2 yang beriman,tentulah akan membayar zakat dan ini menyebabkan harta itu berkitar semula kepada Muslimin dan dengan cara inilah orang-orang yang susah akan mendapat bantuan dan imbuhannya.

Tidak disebut langsung tentang duit kertas ringgit malaysia, dollar Amerika,Rupee,Rupiah Indonesia,pesos Filipina atau New Shekels(ILS)Israel.