Friday, April 23, 2010

RASULULLAH S.A.W. DAN PENGEMIS YAHUDI BUTA

Di sudut pasar Madinah Al-Munawarah seorang pengemis Yahudi buta hari demi hari apabila ada orang yang mendekatinya ia selalu berkata "Wahai saudaraku jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya kalian akan dipengaruhinya". Setiap pagi Rasulullah SAW mendatanginya dengan membawa makanan, dan tanpa berkata sepatah kata pun Rasulullah SAW menyuapi makanan yang dibawanya kepada pengemis itu walaupun pengemis itu selalu berpesan agar tidak mendekati orang yang bernama Muhammad. Rasulullah SAW melakukannya hingga menjelang Beliau SAW wafat. Setelah kewafatan Rasulullah tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu.


Suatu hari Abubakar r.a berkunjung ke rumah anaknya Aisyah r.ha. Beliau bertanya kepada anaknya, "anakku adakah sunnah kekasihku yang belum aku kerjakan", Aisyah r.ha menjawab pertanyaan ayahnya, "Wahai ayah engkau adalah seorang ahli sunnah hampir tidak ada satu sunnah pun yang belum ayah lakukan kecuali satu sunnah saja". "Apakah Itu?", tanya Abubakar r.a. Setiap pagi Rasulullah SAW selalu pergi ke ujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang berada di sana", kata Aisyah r.ha. ...


Ke esokan harinya Abubakar r.a. pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikannya kepada pengemis itu. Abubakar r.a mendatangi pengemis itu dan memberikan makanan itu kepada nya. Ketika Abubakar r.a. mulai menyuapinya, si pengemis marah sambil berteriak, "siapakah kamu ?". Abubakar r.a menjawab, "aku orang yang biasa". "Bukan !, engkau bukan orang yang biasa mendatangiku", jawab si pengemis buta itu. Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut dengan mulutnya setelah itu ia berikan pada ku dengan mulutnya sendiri", pengemis itu melanjutkan perkataannya.


Abubakar r.a. tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu, aku memang bukan orang yang biasa datang pada mu, aku adalah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada. Ia adalah Muhammad Rasulullah SAW. Setelah pengemis itu mendengar cerita Abubakar r.a. ia pun menangis dan kemudian berkata, benarkah demikian?, selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya, ia tidak pernah memarahiku sedikitpun, ia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, ia begitu mulia.... Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya bersyahadat dihadapan Abubakar r.a.

Wednesday, April 21, 2010

Pastikah Berjaya di AF? Akhirat Bagaimana?

Perosak keimanan? Ya ke?-Tepuk dada tanyalah Iman...

Bila ada yang perkatakan anak2 melayu sekarang terkejar2 nak menjadi artis, ada pihak yang akan melenting...

Tapi cuba renungkan betul atau tidak...

Sebagai contoh audition MENTOR baru2 ini, saya rasa hampir 95% yang pergi audition adalah anak2 muda melayu...

Ini buatkan saya terfikir mungkin ada kebenarannya penyataan di atas...

Renung-renungkanlah...

Stress Management Tips from the Quran

1. Remembering Allah


(iaitu) orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah. Ketahuilah dengan zikrullah itu tenang tenteramlah hati manusia

(ar-Ra’d:28)

2. Ask for Allah’s help continuously and consistently


Wahai sekalian orang yang beriman! Mintalah pertolongan (untuk menghadapi susah payah dalam menyempurnakan suatu perintah Allah) dengan bersabar dan dengan mengerjakan sembahyang; kerana sesungguhnya Allah menyertai (menolong) orang-orang yang sabar

(al-Baqarah:153)

3. Allah knows


Dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka pada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah) Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.

(al-Baqarah:152)

4. Keep you chin up and always remember that Allah is always with you


“Dan janganlah kamu merasakan lemah (dalam perjuangan mempertahan dan menegakkan Islam), dan janganlah kamu berdukacita (terhadap apayang menimpa kamu), padahal kamulah orang-orang tertinggi (mengatasi musuh dengan mencapai kemenangan) jika kamu orang yang (bersungguh-sungguh) beriman.

(al-Imran:139)

5. For every hardship there is relief


Oleh itu, maka tetapkanlah kepercayaanmu bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai dengan kemudahan; sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai dengan kemudahan. Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh) maka bersunguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain). Dan kepada tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon.

(Al-Insyirah: 6-8)

Abu al-‘Abbas ‘Abdullah bin ‘Abbas, radiyallahu anhuma, reported: One day I was behind the Prophet, sallallahu ‘alayhi wasallam, and he said to me:

"O young man, I shall teach you some words [of advice] : Be mindful of Allah, and Allah will protect you. Be mindful of Allah, and you will find Him in front of you. If you (have need to) ask, ask of Allah; and if you seek help, seek help from Allah. Know that even if the Nation (or the whole community) were to gather together to benefit you with something, they would not benefit you with anything except that which Allah has already recorded for you, and that if they gather together to harm you with something, they would not be able to harm you with anything except that which Allah has already recorded against you. The pens have been lifted and the pages have dried."

Hadith 19

Monday, April 19, 2010

MEMOHON SELAMAT DARI MELAKUKAN ZINA SEPERTI YANG DISAMPAIKAN DI HALAQAH TV9, 18 APRIL 2010,

اللهُمَّ إِنِّي أَعُوذُبِكَ مِنْ شَرِّ سَمْعِي ، وَمِنْ شَرِّ بَصَرِي ،
وَمِنْ شَرِّ لِسَانِي ، وَمِنْ شَرِّ قَلْبِي ، وَمِنْ شَرِّ مَنِيَّتِي .

Ya Allah , sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari kejahatan pendengaranku , kejahatan penglihatanku , kejahatan lidahku , kejahatan hatiku dan kejahatan air maniku .

Keterangan & Petua Beramal

Menurut al-Imam Syaraf al-Haq Muhd Asyraf Al-Siddiqi Al-Azim Abadi, Nabi s.a.w mengajar kita agar memohon perlindungan Allah dari kejahatan-kejahatan yang disenaraikan dalam versi ini iaitu : mendengar perkara-perkara yang dibenci Allah, melihat perkara-perkara yang dibenci olehNya, berkata tentang perkara yang sia-sia yang menjurus kepada dosa dan melakukan zina ataupun perkara-perkara yang menjuruskan daku kepadanya.

Menurut Ibnul Qayyim , antara langakah menghindarkan diri dari mengikuti syahwat ialah dengan mendalami ilmu dan mengamalkannya.

Perlaksanaa
nnya boleh dilakukan menerusi langkah-langkah di bawah :

a. Melihat faktor-faktor yang membangkitkan syahwatnya.Apabila sudah mengenalpastinya maka hendaklah dilakukan prkara-perkara yang dapat membendungnya.

b. Hendaklah dia menundukkan pandangan dari melihat perkara-perkara yang mengajaknya kepada melakukan maksiat itu.

c. Melakukan perkara-perkara yang dihalalkan baginya untuk mengurangkan kecenderungan melakukan maksiat

d. Memikirkan akibat buruk melakukan perkara larangan itu di dunia lagi.


PETIKAN DRP KITAB 101 DOA DRP HADIS2 SAHIH TERBITAN TELAGABIRU SDN BHD

Hukum Hakam Bertabarruj (Berhias) Bagi Wanita

1. Bulu kening : Memantis bulu kening
:Hukum : Haram


2.Bibir :Membesarkan bibir -Hukum : Haram jika tanpa sebab munasabah


3.Muka :Pembedahan Plastik -Hukum: Haram


4.Payu dara :Membesarkan Payu Dara - Hukum:
1)Harus jika untuk suami
2)Haram jika tanpa keperluan mendesak


5.Perut :Menyedut lemak di perut - Hukum: Haram jika tanpa keperluan mendesak


6.Rambut :Mewarnakan rambut -Hukum: 1) Haram jika menunjuk-nunjuk
2) Harus untuk suami


7. Telinga :Bertindik telinga - Hukum : Harus


8.Dagu :Mengubah bentuk dagu - Hukum :Haram jika tanpa sebab munasabah


9.Bentuk Badan: Memakai Pakaian Yang Ketat - Hukum:1) Haram jika di khalayak ramai
2) Harus jika bersama suami dan
bersama mahram.


10.Pinggul : Membesarkan Pinggul -Hukum: 1) Harus jika untuk suami
2) Haram tanpa sebab munasabah


11.Peha : Menyedut lemak - Hukum :Haram jika tanpa keperluan mendesak,seperti
masalah kegemukan melampau.


12. Kuku :Mewarnakan kuku kaki - Hukum : Harus jika menggunakan pewarna yang boleh
luntur.


13.Kaki :Mencukur bulu kaki -Hukum : Harus

Sunday, April 18, 2010

DOA APABILA MERASA SAKIT YANG AMAT SANGAT PETIKAN DRP KITAB 101 DOA DRP HADIS2 SAHIH TERBITAN TELAGABIRU

ربَّنا الَّذِي فِي السَّمَاءِ ، تَـقَدَّسَ اسْمُكَ ، أَمْرُكَ فِي السَّماءِ وَالأَرْضِ ، وَاغْفِرْ لَنَـا حُوبَنَا وَخَطَايَانَا ، أَنْتَ رَبُّ الطَّيِّـبِينَ فَـأَنـْزِلْ شِفَاءً مِنْ شِفَائِكَ ، وَرَحْمَةً مِنْ رَحْمَتِكَ عَلَى هَذَا الْوَجَعِ فَيَبْرَأُ.

Maksudnya :" Tuhan kami di langit yang Maha suci namaNya, urusanMu di langit dan bumi,sebagaimana rahmatMu langit, maka jadikanlah ia juga di bumi, dan ampunkanlah kami dosa-dosa dan kesalahan kami,Engkaulah Tuhan kepada mereka yang baik, maka turunkanlah penawar dari penawarMu, dan rahmat dari rahmatMu ke atas penyakit ini nescay ia sembuih” .

Keterangan & Petua Beramal

Dari Abu Darda` r.a, sesungguhnya dia pernah didatangi seorang lelaki yang mengadu tentang ayahnya yang ditimpa masalah tertahan kencing dan batu karang.AbuDarda` r.a telah mengajarnya agar membaca doa ini yang dipelajarinya dari Nabi s.a.w.Apabila sahabat itu membacanya kepada ayahnya, maka penyakit itu sembuh dengan izin Allah s.w.t